Hernieuwbare warmtebron

Verwarm je huis met warmte uit de ondergrond door water naar beneden te brengen en opgewarmd terug boven te pompen.

Een geothermische warmtepomp onttrekt warmte uit de ondergrond. Dat gebeurt aan de hand van een buizensysteem dat we via een verticale grondboring tot diep in de bodem brengen. De koelvloeistof in deze buizen neemt de natuurlijke warmte op en gebruikt die om jouw woning te verwarmen of sanitair warm water te produceren.

Collectief verwarmingssysteem

Als je project gebaseerd is op een collectief verwarmingssysteem, begint het verhaal met een hernieuwbare energiebron of de efficiënte opwekking van groene warmte. We doen dit met lucht-water of geothermische warmtepompen die geïnstalleerd zijn boven een centraal buffervat dat wordt verwarmd tot maximaal 35°C, afhankelijk van de buitentemperatuur.

Dit systeem heeft een zeer gunstig E-peil in collectieve woonprojecten dankzij het hoge rendement en het lage warmteverlies. Een ander voordeel van een collectief systeem is dat de geïnstalleerde warmtecapaciteit door de gelijktijdigheid vaak veel lager is dan die van individuele verwarmingssystemen.

Soorten Geothermie

Verticaal captatienet

Eén of meer gesloten circuits worden in de grond geïnstalleerd door putten van 50 tot 150 meter diep te boren. Het koelmiddel in het circuit absorbeert warmte uit de aarde voordat het wordt afgegeven aan de warmtepomp.

Horizontaal captatienet

Het gesloten circuit bevindt zich 20 centimeter onder de vorstgrens. In België is dit meestal op een diepte van 0,8 tot 1,5 meter. De koelvloeistof in het circuit absorbeert warmte uit de aarde en transporteert die naar de warmtepomp. Zon en regen verhogen de warmtecapaciteit van de grond en dus ook het rendement. De benodigde oppervlakte wordt bepaald door het bodemtype.

Grondwater / oppervlakte water

Grondwater kan ook worden gebruikt als verwarmingsbron. Voor deze toepassing moeten er minstens twee putten geboord worden: één om water op te pompen en één om het terug te voeren naar de grondlaag.
Een warmtepomp van 50 kW heeft ongeveer 10-12 m³ grondwater per uur nodig. Bovendien moet de chemische samenstelling van het water worden getest.

geo-systeem
  1. CTR-regeling (regeling lustemp. in koeling)
  2. Buitentemperatuursensor
  3. Tsec
  4. Geothermische warmtepomp
  5. lucht-water warmtepomp
  6. Kamerthermostaat
  7. Sanistage HP Booster

Advies of een offerte?